filmeromanesti. O echipa care presteaza o munca benevola si a caror oameni isi au sediul in strainatate
 

Soprana Roxana Briban s-a sinucis la 39 de ani

Creat 11/21/2010 20:17:26 | Ultima modificare 11/21/2010 22:43:20
Soprana Roxana Briban a murit la vârsta de 39 de ani, sâmbătă, potrivit primelor indicii venite din partea anchetatorilor fiind vorba despre o sinucidere, informează Mediafax. Ea a fost găsită moartă, în locuinţa sa, de soţul ei.

"Când m-am întors acasă am găsit cheile în uşă, în interior. Nu am putut să descui. Am spart uşa cu un scaun şi am văzut-o în cadă pe soţia mea cu venele tăiate. Nu avea nici puls şi nici nu respira. Avea trei pungi menajere înfăşurate foarte bine în dreptul gâtului", a declarat Alexandru Briban, soţul sopranei, la Realitatea TV.

Soprana a lasat si un bilet de adio pe care scria "Iarta-ma, a ta, Roxana".

El a povestit la Realitatea TV că soţia sa a avut un şoc puternic anul trecut, când a fost dată afară şi nu i s-a mai permis accesul în operă.

"Mi-a spus cu câteva săptămâni înainte că vrea să se omoare dar nu am crezut-o", a adăugat soţul sopranei.

Trupul neînsufleţit al sopranei Roxana Briban, care s-a sinucis sâmbătă, va fi depus luni la capela Bisericii Herăstrău, urmând ca marţi de la ora 10.30 să fie transportat la Cimitirul Herăstrău, unde artista va fi înmormântată, a declarat pentru Mediafax soţul sopranei, Alexandru Briban.

Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti, a declarat că echipa SMURD a constatat sâmbătă decesul Roxanei Briban. "Echipajul SMURD ajuns la solicitare nu a mai putut face nimic, constatând decesul", a mai spus dr. Bogdan Opriţa.

În anul 2009, soprana Roxana Briban şi-a dat demisia de la Opera Naţională Bucureşti, unde lucra din anul 2000, după cum a declarat Cătălin Ionescu Arbore, directorul instituţiei. Acesta a spus că nu deţine nicio informaţie despre moartea Roxanei Briban.

Potrivit site-ului personal, Roxana Briban s-a dedicat vieţii muzicale de la vârsta de şase ani, prin studiul viorii şi cel al cântecului, devenind în scurt timp solistă a Corului de Copii al Radiodifuziunii Române, cu care a susţinut peste 300 de concerte în ţară şi în străinătate.

Absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, în anul 2000, laureată a mai multor concursuri de canto, a obţinut premiul "Ludovic Spiess", din partea Forumului Muzical Român, şi distincţia "Vocea de Aur", din partea Societăţii Române de Radiodifuziune.

Imediat după absolvire a debutat ca solistă a Operei Naţionale Bucureşti, cu rolul Contessa din opera "Le Nozze di Figaro" de W.A. Mozart. Începutul carierei internaţionale este marcat de debutul la Wiener Staatoper, în anul 2003, cu rolul Micaela, din opera "Carmen" de Bizet. De atunci, soprana română a devenit invitat permanent al scenei vieneze, încheind contracte până în stagiunea 2009 - 2010.

Soprana Roxana Briban s-a remarcat datorită vocii lirico-spinto care i-a permis să joace roluri opuse de la Micaela (Carmen), Nedda (I Pagliacci) la Margareta, Elena (Mefistofele) sau roluri mozartiene precum Contessa (Le Nozze Figaro), Donna Elvira, Donna Anna (Don Giovanni), cât şi roluri verdiene ca Violetta Vallery (La Traviata), Alice Ford (Falstaff), Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra), Aida din opera cu acelasi nume, Leonora (Il Trovatore), Elisabetta de Valois (Don Carlo). Din repertoriul puccinian ea a interpretat rolurile Mimi (La Boheme) şi Cio-Cio San (Madama Butterfly).

În stagiunea 2010-2011, soprana Roxana Briban juca la Bayerische Staatsoper, Munchen, cu rolul Contessa, din opera "Le Nozze di Figaro", de W.A. Mozart.

Ea a mai cântat pe scenele unor mari instituţii din lume, precum Volksoper Wien, Deutsche Oper Berlin, Théâtre du Capitole de Toulouse, Teatro Municipal de Santiago de Chile şi Het Muziektheater Amsterdam.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one