filmeromanesti. O echipa care presteaza o munca benevola si a caror oameni isi au sediul in strainatate
 

Profesorul Ioan Moraru

Creat 01/04/2010 22:11:15 | Ultima modificare 01/04/2010 22:11:49
http://ro.wikipedia.org/wiki/Thomas_Csinta“Într-o vreme în care în România par să lipsească criteriile morale şi profesionale, informaţia potrivit căreia un compatriot a reuşit să câştige un premiu Nobel pentru ţara sa, trăind aici, în România cea de toate zilele, vine ca un crâmpei de normalitate într-un mediu profund anormal.”

În 1985 românii trăiau în plină megalomanie a epocii de aur impuse de regimul Ceauşescu (*).

Deşi în ţară sărăcia era lucie, aspiraţiile lui Nicolae Ceauşescu nu ţineau cont de această stare de fapt.

În ciuda alimentelor date pe cartelă, a întreruperilor repetate de curent electric, a lipsei căldurii din apartamente, Ceauşescu spera în acea perioadă să obţină nici mai mult nici mai puţin decât Premiul Nobel pentru Pace (pentru eforturile depuse in medierea conflictului arabo-israelian).

În acest context, decernarea acestui premiu era aşteptată cu mare interes de clasa conducătoare.

Şi, surpriză!

România câştigă!

Şi încă o surpriză!

Nu prin Nicolae Ceauşescu!

În acel an Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat Organizaţiei “International Physicians for the Prevention of Nuclear War” (Medicii Lumii pentru Prevenirea Razboiului Nuclear).

Trei persoane erau liderii acestei organizaţii mondiale: un rus, un american şi un român!

Nu un român emigrant, care fugise din România (parasind legal sau ilegal tara), ci un român care trăia în România condusă de Nicolae Ceauşescu.

Numele său este Ioan Moraru şi este un ilustru necunoscut printre compatrioţi.

După ce a primit celebra distincţie, a intrat rapid într-un con de umbră, regimul de atunci neputând trece cu vederea că "i-a furat premiul lui Ceauşescu."

Ioan Moraru, laureatul Nobel în anonimat, a murit în 1989, cu trei zile înainte de 22 decembrie, dar a apucat să rămână în conştiinţa studenţilor săi şi a colegilor cu care şi-a împărţit pasiunea pentru medicină.

A continuat munca de cercetare începută de Victor Babeş în domeniul anatomiei patologice, remarcându-se prin numeroase descoperiri de profil.

A condus Institutul de Anatomie Patologică din Bucureşti, în acest loc unul din anfiteatre purtându-i acum numele.

Premiul Nobel pentru Pace primit de Ioan Moraru la Oslo, în 1985, l-a împărţit cu doi colegi: un rus şi un american.

Este vorba de Mihail Kuzin, din fosta URSS şi Bernard Lown, din SUA.

Dintre cei trei, Moraru a fost singurul despre care nu s-a ştiut nimic în ţara sa în acel an, ceilalţi doi fiind, evident, ovaţionaţi de compatrioţi.

Cei trei se cunoşteau din anii '60 şi au decis să înfiinţeze o Organizaţie mondială pentru prevenirea războiului nuclear.

Cu atât mai mare e meritul lui Moraru, ajuns la conducerea acestei Organizaţii, în condiţiile în care el nu a reuşit în România de atunci să înfiinţeze o filială a acesteia şi la Bucureşti.

Deşi din raţiuni ce ţin de contextul în care Ioan Moraru a câştigat onorantul premiu acest lucru nu a fost mediatizat nici în România, nici în străinătate, informaţia este confirmată de colegii săi români.

Oficialii Institutului de Anatomie Patologică din Bucureşti au declarat că "Ioan Moraru a câştigat Premiul Nobel pentru pace în 1985, alături de o echipă de cercetători străini."

Ioan Moraru s-a născut în 1927, la Dârlos, lângă Mediaş, cei de aici fiind printre puţinii români care ştiu că un sătean de-al lor a luat un premiu Nobel.

De-altfel, Ioan Moraru este singurul român laureat al Premiului Nobel care s-a născut şi a trăit în România.

Ceilalţi laureaţi: George Emil Palade, medic şi om de ştiinţă american, născut în România, specialist în biologia celulară, a primit premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în anul 1974, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve.

Elie Wiesel, un scriitor evreu american originar din Sighetu Marmaţiei, supravieţuitor al Holocaustului, a primit Nobelul pentru Pace în 1986.

Herta Muller, născută în Banat, a câştigat în 2009 Premiul Nobel pentru Literatură pentru Germania.

_____________________________________________________________

(*) Fragment din lucrarea "La Roumanie: culture et civilisation", de Mircea Goga

(**) Profesorului Ioan Moraru i-a fost decernat premiul Nobel pentru Pace in 1985 impreuna cu Mihail Kuzin (URSS) si Bernard Lown (SUA). Numele lor nu apare in documentele oficiale pentru ca este Organizatia IMNR (Internationala Medicilor pentru prevenirea Razboiului Nuclear) pe care au fondat-o, este cea care a fost premiata. Se pare ca Comisia Nobel de la Oslo s-au temut ca daca numele celor trei fondatori ai Organizatiei va aparea pe documentele ofiociale, Nicolae Ceasusescu va interzice participarea Profesorului Ioan Moraru la festivitatea de ceremonie a decernarii premiului.

(***) http://www.antena3.ro/pdf/IoanMorarCV.pdf ;

http://www.antena3.ro/etichete/ioan_moraru/"
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one