filmeromanesti. O echipa care presteaza o munca benevola si a caror oameni isi au sediul in strainatate
 

O seară de suflet, pentru suflet

Creat 01/04/2010 22:10:06 | Ultima modificare 01/04/2010 22:10:42
Zilele culturii bistritene ediţia a II-a s-a desfăşurat şi anul acesta în colaborare cu asociaţia Ars Longa e.V. din Nürnberg sub paronajul Bibliotecii Judeţeane Bistriţa-Năsăud.

Colaborarea foarte strânsă care uneşte la ora actuală oraşele Nürnberg şi Bistriţa pe tărâmul culturii a fost subliniată prin participarea unor personalităţi pregnante ale artei şi culturii din ambele urbe.

Manifestarea culturală desfăşurată în Centrul Cultural din inima Nürnberg-ului „Kulturzentrum - Künstlerhaus” a prilejuit numeroşilor participanţi o reîntâlnire cu poezia, pictura şi nu în ultimul rând cu cântul frumoaselor meleaguri bistriţene şi maramureşene

După ce poetul Daniel Renon, preşedintele Ars Longa e.V. a urat bun venit oaspeţilor, doamna Olpimpia Pop, directoarea bibliotecii Judeţene Bistriţa Năsăud, coordonatoarea şi „sufletul” bistriţenilor, a făcut o scurtă prezentare a activităţii centrului cultural şi a volumului „ Un copac de sunete” – o antologie bilingvă a scriitorilor bistriţeni , apăruta sub egida Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsaud cu sprijinul editurii EIKON din Cluj-Napoca.

Volumul într-o prezentare de înaltă ţinută, care cuprinde lucrările poeţilor contemporani, Vasile Dâncu, Mircea Măluţ, Gavril Moldovan, Ioan Pintea, Dinu Flămând, Aurel Rău, Nicolae Băciuţ, Gelu Vlaşin, Victor Ştir, Emil Dreptate, Al. Cristian Miloş, David Dorian ş.a. a fost tradus de către doamna profesoară Loredana Barbu şi doamna Elena Viorel de la Universitatea din Cluj.

Seara a continuat cu prezentarea „pe viu“ a poeţilor Vasile Dâncu, Mircea Măluţ, Gavril Moldovan, Ioan Pintea, Aurel Rău şi Dinu Flămând care au încântat auditoriul, cu poezii alese, citind din volumul mai sus amintit, cu suflet şi multă simţire, creaţii proprii.

Recitalul simultan în limba germană pentru publicul local, l-a redat ascultătorilor poetul Daniel Renon şi scriitorul Viorel Băetu.

În timp ce lumea se cufundase încet, încet în universul poeziei bistriţene sunetul clopoţeilor a anunţat una din surprizele serii, Profesorul Ion Sorin Apan cu grupul „Minisatul Sfântul Andrei” din Brasov, un grup folcloric de o rară autenticitate format de elevii liceului Andrei Saguna, aflat în Nürnberg, ne-au colindat îmbrăcaţi în costumele tradiţionale ale zonelor folclorice din regiune, după bunul obicei al românilor.

Apoi ne-am reântâlnit cu muzicalitatea versului bistriţean care curgea ca apa curată de la munte, pe cordele sufletului, umplându-l de bucurie.

Emil Cira ne-a introdus în universul pictorului Marcel Lupşe

care a prezentat, într-o variantă foarte originală, lumea picturilor sale.

Tablourile, proiectate pe pânza albă și comentate de artist, căpătau o dimensiune nouă, prindeau viaţă, ieşind din cadrul bidimensional pentru a umple întreaga încăperea cu lumină şi culoare.

Albumul „România. Peisaj şi magie”, care cuprinde într-o suită de momente vizuale, țara de la poalele Carpaților , văzute cu suflet și talent prin lentila aparatului de fotografiat, a fost prezentat de către doamna Olimpia Pop.

Seara a fost încheiată de bine cunoscuţii barzi Florin Săsărman, Gheorghe Ani şi Cristian Brâncă ale căror balade şi colinzi, din bistriţa si „ţara ghezeşului”, ne-au umplut sufletele, readucând amintirea unor clipe frumoase, în timp ce cântam refrenuri bine cunoscute.

Deoarece la această seară au participat aproape o sută de persoane, români , saşi, svabi şi prieteni de origine germană , domnul Horst Göbel, preşedintele Asociaţilor svabilor şi saşilor din Germania, a avut bunăvoinţa să preia funcţia de translator , reuşind să redea foarte realist în limba lui Goethe, atmosfera tricoloră.

Au mai fost prezenţi în această seară părintele Teofil Herineanu din partea Mitropoliei Ortodoxe Română pentru Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, domnul Dinu Flămând - redactor la Radio France şi corespondent la Radio România Internaţional , Berthold Staicu - Radio R Romania , Ionela van Rees-Zota – Agenţia de presă „Aşii Români” delegaţi ai postului local de „Radio Z, Redactia Luceafărul” şi ai postului de radio „Dor De Ţară.”

A fost o seară de suflet, pentru suflet, bine venită în această epocă de catastrofe financiare, catastrofe ecologice plus tot felul de alte catastrofe mai mari sau mai mici.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one