filmeromanesti. O echipa care presteaza o munca benevola si a caror oameni isi au sediul in strainatate
 

Cerurile s-au deschis pentru Parintele Ioan Sabau

Creat 04/28/2009 13:39:06 | Ultima modificare 04/28/2009 13:42:05
A fost unul din marii preoţi ai Ardealului. S-a născut pe meleagurile hunedorene, dar de numele său s-au legat speranţele a mii de credincioşi din toată ţara. Părintele Ioan Sabău, din satul Folt, s-a ridicat la Domnul, Cel pe care l-a slujit de-a lungul întregii sale vieţi.Preot plin de jerftă, duhovnic umplut de har, ziditor neobosit de biserici. "Ferice de cei care l-au cunoscut pe părintele Ioan", spun cei care au simţit apropierea sa spirituală. Iubitor de aproape şi iubit de aproape, părintele Ioan Sabău a fost pildă vie a cuvântului Evangheliei. "Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi", spune Scriptura. Părintele Ioan a trăit aceste cuvinte ale lui Hristos în fiecare clipă a preoţiei sale. A slujit în mai multe localităţi, a clădit sau reclădit biserici, a adus pacea şi credinţa în sufletele oamenilor în toate parohiile pe care le-a păstorit. Locurile în care a slujit părintele Ioan nu au mai fost niciodată la fel. Istoria lor a fost schimbată de figura luminoasă a blândului şi dârzului preot care n-a cunoscut osteneală în slujirea lui Dumnezeu şi a aproapelui său. Pentru generaţiile care l-au cunoscut şi pentru cele care au învăţat despre el, Biserica va fi strâns legată de modelul duhovnicesc al părintelui Ioan."Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate..."
Zeci de preoţi şi sute de credincioşi din toate părţile Ardealului au vegheat, s-au rugat şi au plâns ieri la căpătâiul părintelui Ioan Săbău. Ceremonia de înmormântare, găzduită de bisericuţa din Bobâlna, reclădită şi păstorită de marele duhovnic, a fost oficiată de un număr impresionant de preoţi veniţi din trei episcopii ortodoxe: Arad şi Hunedoara, Alba Iulia şi Cluj. Slujba religioasă a fost condusă de episcopul ortodox al hunedorenilor, Prea Sfinţitul Timotei. Vădit emoţionat, arhiereul a vorbit despre mutarea la Domnul a părintelui Ioan ca despre o mare pierdere pentru Biserica Ortodoxă Română. Imaginea plină de însufleţire mistică şi jertfelnicie a părintelui hunedorean a fost evocată, rând pe rând, de preoţi care au avut bucuria de a-l cunoaşte îndeaproape pe "fratele Ioan". Sutele de credincioşi care au îndurat frigul şi ninsoarea pentru a fi alături de preotul lor iubit au aflat despre dăruirea, vocaţia pastorală şi pătimirile celui care a fost părintele Ioan Sabău.

"Dacă M-au prigonit pe Mine şi pe voi vă vor prigoni"
"În '49, de Paşti, eram la închisoarea de la Deva. În celula a patra de la ultimul etaj. Am cântat în închisoare " (părintele Ioan Sabău, într-un interviu pentru HUNEDOREANUL din octombrie 2005). Prima dată, preotul Ioan Sabău a fost arestat în 1938, când era preot la Renghet. Părintele povestea că tineretul din acea vreme se revoltase îpotriva regelui Carol al II-lea care o părăsise pe regină şi toată studenţimea s-a răzvrătit. Părintele a fost eliberat după câteva săptămâni. În 1945 a urmat a doua arestare. Ioan Sabău era preot în localitatea Vinerea. Pentru că ţinut un parastas şi o cuvântare pentru eroii români care au căzut pe frontul de Răsărit, părintele Ioan a fost închis timp de doi ani într-un lagăr de lângă Haţeg. În 1948 a fost arestat din nou, de data aceasta pentru vina de a fi preot şi a rămas închis aproape patru ani. Părintele Ioan a suferit cea din urmă arestare în 1957, la o lună după sfinţirea bisericii din Vinerea, lăcaş de cult ridicat din temelie pe preotul hunedorean. A urmat cea mai grea perioadă de detenţie din viaţa încercatului părinte. Ioan Sabău a reprezentat un pericol pentru regimul totalitar comunist, care l-a condamnat pe părinte la opt ani de puşcărie. A fost închis la Deva şi Aiud unde i-a întâlnit pe teologul ortodox Dumitru Stăniloaie şi pe pe Nichifor Crainic. Părintele Ioan a fost eliberat în 1964, dar a continuat să râmână, prin credinţa sa neschimbată şi consecvenţa la valorile creştine, un personaj incomod pentru Securitatea comunistă care l-a urmărit şi hărţuit pe preot şi pe familia acestuia până la căderea regimului."Cine vă primeşte pe voi pe Mine Mă primeşte"
"Cel mai greu a fost că m-am despărţit de credincioşii mei. Dar, totuşi, Dumnezeu mi-a dat un har. Cât am stat la închisoare, am ştiut de fiecare dată când a murit cineva în Vinerea. Pentru că, noaptea dinainte, Dumnezeu îmi spunea în vis. Visam că omul vine la mine să-l cuminec" (părintele Ioan Sabău, într-un interviu pentru HUNEDOREANUL din octombrie 2005). Evocarea părintelui Ioan Sabău nu poate fi lipsită de perioada în care a slujit în localitatea Vinerea, din judeţul Alba, o comunitate de care preotul hunedorean a rămas legat până la sfârşitul vieţii sale şi la care s-a întors ori de câte ori a avut prilejul. HUNEDOREANUL a mers în satul atât de drag părintelui Ioan, de la poalele Munţilor Şureanu, acolo unde dă mărturie despre dăruirea şi jertfa preotului frumoasa sa ctitorie, Biserica "Sfântul Nicolae". Părintele Ioan Sabău a pus piatra de temelie la acest frumos lăcaş de cult, a vegheat buna orânduială pe tot parcursul construcţiei şi a fost cel care, atunci când niciun meşter nu s-a încumetat să urce pe turlă, să fie el cel care a pus cu mâinile sale crucea pe semeaţa biserică. Pentru vinereni părintele Ioan Sabău este un erou. Amintirea lui este la fel de vie de parcă nu ar fi plecat niciodată din sat. Plecarea la Domnul a preotului mult iubit a umplut de amărăciune sufletelor credincioşilor care îşi ţin slujbele în biserica lăsată de părintele Ioan. Amintirile cu el sunt calde şi pline de recunoştinţă, iar imaginea lui a rămas întipărită asemeni unui icoane în sufletele oamenilor. "Părintele Sabău este cel mai iubit dintre vinereni", spunea un localnic. Amintirea părintelui este legată de suferinţele pe care acesta le-a îndurat din partea regimului comunist în timpul ridicării bisericii şi după sfinţirea ei. Vinerenii nu au uitat jertfa preotului Ioan, suferinţa lui şi a familia sale. Când părintele era la închisoare, unii dintre săteni mergeau până la Folt, în judeţul Hunedoara, pentru a ajuta familia preotului Ioan şi a-i duce cele trebuinţă. Părintele a fost vizitat adeseori de vinereni după ieşirea din închisoare şi a fost primit cu căldură de fiecare dacă când s-a întors la locul ctitoriei sale.Părintele Mircea Moşneag, preotul paroh al BIsericii "Sfântul Nicolae" din Vinerea îşi aminteşte de prima întâlnire cu părintele Ioan Sabău. "Mi-aduc aminte când am venit prima dată în sat, era un maslu de obşte în Biserică în postul Paştilor, şi părintele, dornic să afle cine a venit în sat, ce preot, a venit seara la mine. Intră în Biserică, intră în altar, se închină cum e obiceiul la preoţi, sărută Sfânta Masă şi-şi pune capul pe ea şi plânge. <>, a mărturisit părintele Sabău".----------------------------------------------Biserică cu jertfă
La sfinţirea bisericii din Vinerea, în 1957, părintele Ioan Sabău a avut probleme cu Securitatea. Biserica nu avea curent electric şi a fost improvizat un generator. Comuniştii au pus zahăr în generator şi au compromis toată lucrarea. Clopotului din turla bisericii i-a fost tăiată limba ca, în clipa în care suna, să se rupă şi să cadă peste credincioşi şi, astfel, să fie provocat scandal, iar părintele să fie compromis. La sfinţire au participat în jur de 10.000 de persoane şi au fost invitaţi 150 de preoţi. Pentru a împiedica această ceremonie, autorităţile comuniste i-au luat pe copii de la grădiniţă, i-au trimis pe elevi la şcoală, au făcut spectacole în faţa bisericii, pentru a distrage lumea de la slujba de sfinţire şi a o convinge să participe la festivităţile partidului.-------------------------------------------------"În calitate de creştin nu pot avea numai durerea mea. Şi Biserica ne adună în durerea semenilor noştri"

Părintele Ioan Sabău------------------------------------------------"L-am avut şi-l vom avea mereu în rugăciunile noastre, mai ales că ne-a lăsat această frumoasă ctitorie şi biserică care vorbeşte despre credinţa acestui sat"

Părintele Mircea Moşneag

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one