filmeromanesti. O echipa care presteaza o munca benevola si a caror oameni isi au sediul in strainatate
 

Sotii McCann contraataca. „Remiza la proces”!

Creat 04/28/2010 20:26:31 | Ultima modificare 04/28/2010 20:27:36
"Thomas CSINTA (*), Jurnalist de Investigatie, Atasat de Presa, Paris
(Politia Capitalei, IPA Journal si Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului, Natiunile Unite)

Corespondenta de la Lisabona

Disparitia in 2007 a micutei britanice Madeleine McCann in varsta de 3 ani, in Portugalia la Praia da Luz (Faro) in conditii misterioase, neelucidate pana in prezent (a se vedea si articolele autorului publicate anterior: „De ce sotii McCann sunt suspecti pentru disparitia lui Maddie” si „Afacerea Maddie McCann o afacere profitabila”) revine cu „forta” din nou in atentia publicului pe „scena opiniei publice” internationale, pe care o confruntare „in direct” dintre Sotii McCann, pe de o parte si fostul Inspector sef, Coordonator al Politiei Judiciare din Fraro, Gonçalo Amaral, pe de alta parte, umple buzunarele protagonistilor in ciuda unei „remize”, profitabila de-altfel ambelor parti!

PREAMBUL

La inceputul acestui an, intr-o zi de marti, pe 12 ianuarie, sotii McCann (Kate si Garry McCann) se regasesc „face to face” in instanta la Tibunalul Civil din Lisabona, cu fostul Inspector sef Gonçalo Amaral (coordonator al Politiei Judiciare din Fara, fost avocat), in varsta de 49 de ani, fost insarcinat cu ancheta penala in „Dosarul Maddie McCann”, imediat dupa disparitia micutei, in seara de 3 mai 2007, pe atunci in varsta de 3 ani.
Pentru ca fostul anchetator, destituit ulterior („pensionat”, „trecut in rezerva!”), convins de culpabilitatea (responsabilitatea!) cuplului McCann in dosarul cu care era insarcinat, intre timp, a publicat o carte legata de rezultatele anchetei sale (pe care am putut-o urmari „de aproape”), intr-o maniera interesanta (gen: „Un comisar acuza”, de Sergiu Nicolaescu)!
Cartea aduce intr-adevar, mai mult sau mai putin, probe materiale „certe” in ceea ce priveste vinovatia cuplului McCann, ceea ce cel din urma respinge „brutal” intr-o maniera „agresiva” si acuza autorul ei de difamare la adresa lor!
Chiar inainte de a trece pragul tribunalului, Garry McCann a si inceput declaratiile sale pentru presa (fara sa fi fost intrebat inca!), ca „are incredere in justitie (portugheza!)” si este convins ca difamatorul lor va fi „sanctionat sever” pentru cele sustinute in cartea sa, cu toate ca ei au fost intampinati, nu atat de jurnalisti cat, mai mult de catre si un mic grup de simpatizanti ai luil Amaral strigand cu o profunda convingere „Traiasca Gonçalo Amaral„!
Acelasi lucru pretindea de la completatul de judecata si fostul Inspector sef, afirmand presei ca nu-si doreste decat „ sa fie facuta dreptate” (adica, in favoarea lui!), dupa ce pe 22 aprilie 2008 declara presei intr-un interviu ca „foarte curand vom cunoaste adevarul legat de disparitia micutei Maddie in noaptea de 3 mai 2007 din apartamentul 5A de la « Ocean Club », Praia da Luz (Algarve, Portugalia)!”, referindu-se mai mult decat probabil la cartea sa, pe atunci „in curs de aparitie”, publicata in iulie 2008 cu titlul original: „Maddie a verdade da mentira” (devenit best-seller in Portugalia), dupa care urma sa fie realizat si un film de televiziune (lung metraj) la TVI (Televisão Independente - Estação de Televisão de Portugal).

APROFUNDAREA DOSARULUI

Cartea, „documentul incriminator”, aparuta in Franta, in mai 2009, la Editura Bourin, cu titlul (in traducere) „Maddie, ancheta interzisa” (cu ajutorul Dr.-ului Luis Varela Marreiros, care a avut o contribuie importanta la scrierea ei), in care, autorul multumeste in mod deosebit pentru ajutorul primit din partea Garzii Naţionale Republicane, Poliţiei Criminale Nationale, Autoritatii Maritime, Pompierilor Voluntari din Lagos, Protecţiei Civile din Algarve, Primariilor din Lagos şi Portimao, preşedintelui, Dr. Julio Barroso si Dr. Manuel da Luz, evidentiaza desigur amploarea si dimensiunea iesite din comun a anchetei intreprinse de catre fostul Inspector sef si pune in evidenta si o serie de „realitati incontestabile” in acest dosar sustinute de catre profesionisti, experti in domeniul disparitiilor, care sunt dificil de negat de catre o instanta judecatoreasca, caz in care in urma pierderii procesului de catre autorului ei, ea trebuia sa interzica cartea si sa solicite lui, despagubirea familiei McCann cu 1 milion de £ (cca 1,2 milioane de euro) pentru difamatie, suma reclamata de catre cei din urma, care neaga orice implicare a lor in disparitia lui Maddie, fiind si achitati in cadrul unui proces intentat lor in septembrie 2007, clasat ulterior de catre autoritatile portugheze!
In plus, ea trebuia sa ordone si interzicerea cartii, adica retragerea ei de pe piata, ceea ce insemna autorlui ei inca o paguba (pierdere!) suplimentara de 877 £ (cca 1000 de euro), zilnic, pe care acesta urma sa plateasca editorilor.
In cursul zilei de miercuri, 13 ianuarie, instanta a audiat o serie de martori, toti mai mult sau mai putin implicati in dosar, care au participat direct sau indirect la ancheta dezlantuita de catre Gonçalo Amaral, in 2007, fiind foarte relevanta si convingatoare, consider eu, declaratia unui alt fost inspector al Politiei Judiciare din Faro, Moita Flores.
Amintim ca o ultima pista „exploatata”, inainte de clasarea dosarului a fost cea din Australia, dupa ce alte investigatii importante, implicand costuri uriase, au fost lansate in Belgia, iar ulterior si in Chile!
In cadrul acestei piste, detectivi privati care au fost implicati in investigatii, sustineau ca la Barcelona, ei ar fi surprins o conversatie intre doi britanici, conform careia o tanara femeie cu accent australian, semanand cu „Victoria Beckham„ ar avea informatii privnd rapirea lui Maddie (care astazi ar avea 6 ani daca ar fi in viata), de catre membrii unei retele internationale de pedofilie !
Dupa inlaturarea lui Gonçalo Amaral de la conducerea anchetei, este numit in locul lui, ca anchetator sef, Paulo Rebelo, care a ordonat o vasta operatiune, de mare anvergura, (ceea mai mare, dupa cca trei saptamani de la disparitie lui Maddie) in Marea Britanie, pentru prelevarea amprentelor digitale si de ADN ai tuturor turistilor care erau cazati in momentul disparitiei lui Maddie la „Ocean Club Resort„ din Praia da Luz, unde rezida familia McCann in momentul derularii dramei.
Conform celor mentionate de catre Clarence Mitchell, purtatorul de cuvant al familiei McCann, in « Daily Mail », sotii McCann s-au declarat « foarte mulumiti », de activitatea noului anchetator sef, « care si-a orientat cercetarile sale mai mult in directia cautarii copilului decat in cea a adunarii de probe incriminatoare contra lor »!
In scurt timp, portretul-robot al unui un idivid « foarte urat », vazut de mai multe ori in proximitatea locatiei sotiilor McCann, a fost alcatuit conform declaratiilor martorilor oculari si difuzat in mass-media, in urma caruia, pe 29 aprile o femeie de nationalitate britanica l-ar fi si « remarcat» in fata apartamentului familiei McCann ca : un barbat de 1,77m inaltine, « slab cu un nas lung », cu parul scurt si imbracat « decontractat ».
Conform unor documente pe care le-am putut consltata, pare ca acest individ ar fi fost recunoscut si de catre un barbat si fiica ei, o eleva in varsta de 12 ani, originari din Cheshire (Nord-vestul Angliei).
In ciuda eforturilor depuse de catre anchetatori, precum si a unor investitii financiare nu mai putin uriase, acest individ nu a fost niciodata identificat si nici gasit ulterior !
Imediat insa, ei se orienteaza catre un nou suspect : un cuplu, prieteni al familiei McCann care ar fi putut fi si el implicat in disparitia micutei Maddie, cum in seara disparitiei, conform unor documente oficiale ale politiei portugheze, copii lor ar fi petrecut seara impreuna cu Maddie, in apartamentul cuplului Kate si Garry McCann !
Este vorba de Russel O’Brien si sotia sa, Jane, care la inceputul anchetei au afirmat ca, copii lor au ramas si au dormit, in apartamentul inchiriat de catre acestia !
Foarte probabil, pentru ca Russel O’Brian a parasit masa « festiva », comuna, de mai multe ori in cursul serii, ultima data, lipsind chiar aproape o jumatate de ora, intre orele 21h30-22h00, revenind cu cca 10 minute mai devreme, inainte ca Kate McCann sa observe absenta lui.
El a motivat aceste « absente », afrimand ca fetita lui s-a simtit rau !
Fiind ingrijorat din cuza ei, a fost nelinistit si s-a adresat chiar si personalului din hotel pentru a solicita asternuturi curate, ceea ce ulterior, a si fost infirmat de catre femeia de serviciu.
In schimb, Jane a sarit in apararea lui, sustinand ca in jurul orelor 21h15, ea a vazut un barbat indepartandu-se de apartamentul cuplului McCann, cu Maddie.
Si asta in ciuda faptului ca alti martori prezent la fata locului au afirmat ca Jane niciodata nu a fost vazuta acolo, deci nu avea cum sa vada ceea ce a s-a intamplat si ulterior, a declarat.
In sfarsit, datorita unor contradictii majore, practic, imosibil de solutionat (conform proceselor verbale !) din declaratiile martorilor oculari prezenti in vecinatatea apartamentului si al restaurantului, cuplul Russel nu a putut fi inculpat.
Astfel, dupa 14 luni de investigatii fara succes, Politia Portugheza, iar ulterior si cea Britanica (care si ea a deschis o ancheta paralela), neavand nicio pista de explorat, au hotarat clasarea « Dosarului Maddie McCann» !

COMENTARIUL AUTORULUI

Si totusi, din informatiile pe care detinem, doi detectivi brtitanici au fost inca reperati prin septembrie, anul trecut in Suedia de catre autoritatile politienesti, cautand-o pe Maddie urmand niste piste, considerate de catre ele, « speculative », conform carora presupusa rapire ar fi fost pus la cale de catre un criminal periculos de nationalitate algeriana, care in schimbul sumei de 100.000 de euro ar fi transportat copilul in Maroc cu un feribot din Spania.
Atragem insa atentia asupra faptului ca sotii McCann legat de disparitia micutei Maddie, au reusit sa realizeze un profit considerabil datorita mediatizarii dramei, via mass-media, internet, etc.
Astfel, in martie 2008, in urma obtinerii a 1,1 milioane de $US (cca 750.000-760.000 de euro) de la « Daily Express » si «Daily Star » ei au creat un fond special utilzat pentru cautarea lui Maddie.
Revenind acum la procesul McCann-Amaral, Kate si Garry au sustinut in fata instantei ca despagubirea solicitata ca « prejudiciu moral » de catre ei “paratului”, ar avea aceasi destinatie, ei reprosand lui nu numai difamarea lor dar si « divulgarea » unor detalii din « Dosarul Maddie McCann » care erau considerate strict secrete si confidentiale, deci in concluzie, ele nu trebuiau facute publice, combatut de-altfel cu destula convingere « in numele libertatii de expresie » intr-un interviu acordat CNN-ului, de catre avocatul sau Antonio Cabrita.
In sfarsit, desi procesul urma sa dureze doar cateva zile, dupa trei zle de audieri in instanta si dezbateri in cadrul Ministerului Public Portughez (care parea « depasit de evenimente » !), datorita complexitatii dosarului, mai exact, joi, pe 14 ianuarie, el a fost suspendat, pentru a fi reluat pe 18 februarie !
Instanta a gasit o cale de « mijloc », reconfirmand sentinta (verdictul) din septembrie 2009.
Am putea spune, un fel de « remiza » intr-un « meci » considerat destul de « dur » de catre opinia publica.
Adica, decizia Judecatoarei Amelia Puna Loupo, la al 13-lea Tibunal Civil din Lisabona, de interzicere pentru moment a vanzarii cartii si retragerea ei de pe piata, dar si realizarea filmului de catre TVI, ceea ce nu a avut niciun impact, cel putin direct, asupra vanzarilor cartii publicului in prezent, nici in Portugalia si nici in strainatate !
Si acest lucru pentru ca masura nu a fost « complet » oficializata, cum ar fi trebuit sa fie, afirma Isabel Duarte, avocatul cuplului McCann !
Noi consideram ca « esecul » la acest proces a lui Amaral a fost legat de un eveniment asemanator din trecutul sau, cand el a fost condamnat la un an si jumatate de inchisoare pentru falsificare de documente si marturie mincinoasa (fara nicio legatura cu Dosarul Maddie McCann !)
Este vorba de disparitia in 2004 a unei fetite de 8 ani.
Mama ei, Leonor Cipriano, in urma anchetei Politiei Judiciare, va fi in sfarsit acuzata de uciderea copilului si disimularea cadavrului !
In sentinata pronuntata de catre tribunal, acesta va avea la dispozitie ca document acuzator principal, recunoasterea faptei de catre inculpata.
Ea va fi condamnata in final (dupa apel) la o recluziune criminala de 16 ani.
Insa, dupa punerea ei in libertate, ea va depune o plangere impotriva Inspectorului Amaral si echipa sa de anchetatori, pe care iî va acuza de tortura prelungita la care au supus-o de-a lungul anchetei, sistematic, ceea ce a determinat-o sa-si marturiseasca fapta !
O crima pe care nu a comis-o !
Ancheta deschisa contra echipei de anchetatori conduse de catre Inspectorul Amaral, a scos la iveala si alte elemente : indemnarea si sustinerea anchetatorilor sai de catre Amaral in inclacarea legislatiei, nedenuntare de crima si falsificare de probe materiale incriminatoare in dosarul invinuitului.
In plus, ea a pus in evidenta intr-adevar, ca procesul verbal a condamnatei a fost redactat de catre acesta in prezenta torturii fizice si psihice.
Trei dintre cei cinci anchetatori care au efectuat ancheta au fost disculpati, iar daca Gonçalo Amaral a fost disculpat si el de acuzatia de nedenuntare de crima, el a fost recunocut vinovat in falsificarea probelor din dosar.
In incheiere, mentionam ca imediat dupa clasarea dosarului lui Maddie de catre politia potrucheza (respectiv, cea britanica), am aflat ca sotii McCann au mai anuntat ca sunt pe o noua pista, care parea plauzibila !
Chiar sigura, fara falie.
Este vorba de un sexagenar britanic, care a fost deja, in repetate randuri condamnat pentru pedofilie si care locuia in apropierea complexului hotelier atunci cand, fetita lor, Maddie, a disparut fara urma.
Cu ajutorul altor fonduri uriase, individul a fost cautat, identificat, iar ulterior gasit de catre o echipa mixta de anchetatori britano-portughgezi in Germania, intr-un spital.
El suferea de cancer (fiind in stadiu avansat !), insa nu mai traia de mult in Portugalia.
Inclusiv, in momentul disparitiei lui Maddie McCann !
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one