filmeromanesti. O echipa care presteaza o munca benevola si a caror oameni isi au sediul in strainatate
 

Un trist adio - Alex. Leo Şerban nu mai este printre noi

Creat 04/11/2011 04:34:50 | Ultima modificare 04/11/2011 04:35:50
Criticul de film Alex. Leo Şerban, în vârstă de 52 de ani, a murit, noaptea trecută la Matei Balş, potrivit unor apropiaţi ai acestuia. Potrivit Reporter Virtual, el suferea de cancer limfatic. Unul dintre cei mai rafinaţi şi cultivaţi critici de film din România, Alex. Leo Şerban a fost critic de film, eseist, prozator, traducător şi artist vizual, senior editor la revista Dilema veche. În 2009, Alex. Leo Şerban a părăsit România şi s-a mutat în Buenos Aires, dezamăgit de profesia sa şi de faptul că „statul nu dă o ceapă degerată” pe filmele româneşti.


Acum doi ani acesta a scris un articol de rămas-bun în "Dilema Veche", unde publica de 16 ani. Criticul de film puncta în acel articol că a ajuns la un fel de „finiş”, că a intervenit „o rutină, o rugină, o insatisfacţie (pur personală) legată de meseria de jurnalist”, şi că nici a fi cronicar de film nu mai înseamnă nimic pentru el. „Cheful de a dansa mi-a pierit”, constata el.

El a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine a Universităţii din Bucureşti, în 1983, fiind şi bursier al Ministerului Culturii din Franţa, în 1992, “International Visitor” în SUA, în 1996, şi bursier GE/NEC între 2003 şi 2004.

•"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", prin ochii criticului Alex Leo Şerban
Din anul 1982, a fost prezent (cu eseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti ("România literară", "Secolul 20", "Luceafărul", "Contrapunct", "Litere, Arte & Idei", "Lettre internationale", "Idea" etc.) şi în câteva străine ("Cahiers du cinema", "Cover Magazine", "Film Comment"). Colaborează la "Elle", "Idei în dialog", "Libertatea", "Observator cultural", "Suplimentul de cultură", "Ziarul de duminică".

•A fost singurul critic român invitat în emisiunea "Double Je" a lui Bernard Pivot (2004)
•Realizator şi moderator al emisiunii "Fotograme" de pe TVR Cultural (2005-2006)
•Conferenţiar la Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti
•Prezentator al Retrospectivei Lucian Pintilie de la Londra (2004)
•Curator şi prezentator al Festivalului de film românesc Romanian Cinema: A Journey organizat de ICR Londra (2007) şi retrospectiva Shining Through a Long, Dark Night de la Lincoln Center (2008).
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one