filmeromanesti. O echipa care presteaza o munca benevola si a caror oameni isi au sediul in strainatate
 

Olanda, ameninţată de infringement pentru restricţii impuse românilor

Creat 03/19/2010 17:29:20 | Ultima modificare 03/19/2010 17:30:19
Bruxelles-ul a declanşat joi a doua etapă a procedurii de încălcare a Tratatului în cazul Olandei, cerându-i să-şi revizuiască unele reglementări "nejustificate" din legislaţie, astfel încât să permită detaşarea temporară a românilor şi bulgarilor, care nu se bucură încă de libera circulaţie în UE.

Legislaţia muncii din Olanda prevede că firmele trebuie să obţină în prealabil permise de muncă pentru unii membri ai personalului lor pentru ca aceştia să poată fi detaşaţi temporar în Olanda, ca să furnizeze servicii. Această regulă se aplică angajaţilor bulgari şi români, cetăţeni europeni care încă nu se bucură în totalitate de libera circulaţie pe piaţa muncii din UE, precum şi lucrătorilor din ţări terţe care vin şi muncesc legal în statul membru unde este stabilit angajatorul lor.

Comisia consideră că această obligativitate a obţinerii permisului de muncă este contrară reglementărilor Tratatului în materie liberalizare a pieţei prestărilor de servicii.

Solicitarea adresată Olandei de executivul european a luat forma unui aviz motivat, a doua etapă a procedurii de încălcare a Tratatului (infringement), prevăzută de articolul 258 din documentul care reglementează funcţionarea Uniunii Europene. În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea autorităţilor olandeze în termen de două luni, Comisia va putea sesiza Curtea Europeană de Justiţie.

Curtea a decis, în urma unui caz judecat la 27 mai 1990, că articolul 56 al Tratatului nu permite unui stat membru să supună deplasarea personalului unor condiţii restrictive, cum ar fi obligaţia de a obţine un permis de muncă. Impunerea unei asemenea condiţii prestatorului de servicii dintr-un alt stat membru îl discriminează pe aceasta în raport cu concurenţii săi din ţara-gazdă, care se pot servi liber de propriul personal, şi afectează, în plus, capacitatea sa de a furniza servicii.

Chiar şi după aderarea României şi Bulgariei la UE, detaşarea în Olanda - în cadrul unui contract de servicii - a muncitorilor din aceste două ţări de către întreprinderi stabilite într-un stat membru, altul decât Olanda, presupune, în unele cazuri, obligativitatea obţinerii unui permis de muncă. Această condiţie se aplică muncitorilor care sunt angajaţi de o companie din UE şi care sunt detaşaţi în Olanda la o altă întreprindere ce aparţine aceluiaşi grup (detaşări "intragrup").

Regula se aplică, de asemenea, muncitorilor care sunt angajaţi de o agenţie de intermediere dintr-un stat membru UE şi care sunt detaşaţi temporar în Olanda, pentru un contract de prestare de servicii ("punere la dispoziţie tranfrontalieră a muncitorilor").

Acordarea de permis de muncă depinde de o evaluare a situaţiei pe piaţa muncii din Olanda, ceea ce înseamnă că autorităţile olandeze pot să refuze acordarea sa şi să verifice dacă posturile respective ar putea fi ocupate de muncitori care pot cere un tratament preferenţial.

În Tratatele de aderare a Bulgariei şi României, Olanda nu beneficiază de nicio derogare în ceea ce priveşte detaşarea muncitorilor în cadrul prestării libere de servicii (articolul 56). Posibilităţile de derogare pe care le areAmsterdamul se referă numai la libera circulaţie a forţei de muncă (articolul 45).

http://www.realitatea.net/olanda--amenintata-de-infringement-pentru-restrictii-impuse-romanilor_705228.html
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one